Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak správně zabezpečit byt či dům před odjezdem na dovolenou?

Prázdniny už jsou v plném proudu a téměř každý míří za rekreací někam pryč. Krom poloprázdných měst a hořících termínů v kancelářích to ovšem znamená i největší žně pro zloděje.

Dle policejních statistik se v průběhu letních prázdnin počet vloupání do bytů a domů každoročně zvyšuje. Připravila jsem si proto takový krátký seznam pro všechny, kteří chtějí před odjezdem za odpočinkem svůj domov důkladně zabezpečit, a vyhnout se tak nepříjemnému překvapení po návratu.

 

1) (Po)chlubit se až po příjezdu

Co není v dnešní době na sociálních sítích, jako by nebylo. Proč si nevyfotit letenky na Kanáry a nevyvěsit to hned na facebooku? Jasně, že každý se rád blýskne vysněnou dovolenou, na kterou urputně šetří někdy i celý rok nebo dokonce déle, jenže ne nadarmo policisté i pojišťovny jednotně tvrdí, že o vašem odjezdu by mělo vědět co nejméně lidí. Zveřejňování času odjezdu z domova, ideálně na sociální síti, je v podstatě pozvánkou pro zloděje.

 

2) Budiž světlo!

Bývá zvykem někoho poprosit o zalévání kytek. Pokud se u vás jednou za čas někdo blízký staví, zalije květiny, vyvětrá a vybere poštu ze schránky, vzbudí to dobrý dojem a lupiče odradí. Iluzi obydlenosti můžete vašemu domovu dodat i tím, že necháte roztažené záclony nebo žaluzie, popřípadě si nainstalujete časový spínač, který sám občas rozsvítí světla nebo zapne televizi.

 

3) Dveře nebo papír?

První věc, která zlodějům kříží plány, bývají zpravidla dveře do bytu. Není ideální spoléhat se na prastaré polopapírové dveře. Základem jsou kvalitní dveře s bezpečnostním zámkem, vložkou a štítem, které jsou odolné proti rozlomení, odvrtání, prokopnutí a vysazení. Na většinu skutečně certifikovaných dveří bývají v dnešní době už zloději se svými páčidly krátcí.

 

4) Bez kvalitního zámku ani ránu

Neméně důležitý je i zámek. Doporučuje se cylindrická vložka bezpečnostní třídy 3-4. Bezpečnostní vložka opatřená kvalitním kováním dokáže odolat většině pokusů o neoprávněné vniknutí. Vložku totiž nelze odvrtat ani vytrhnout a je odolná i proti bumpingu a planžetování (lidově vyháčkování).  I ty nejlepší dveře jsou bez kvalitního zámku naprosto k ničemu, stejně tak jako trojitý zámek z nejtvrdší oceli zasazený v dřevotřísce. Stojí za zvážení, zda neinvestovat i do poplašného systému, které jsou snadno k dostání a umí toho mnohem víc, než tomu bylo dříve, například vás i informovat o případném narušiteli SMS zprávou. Od věci není ani dobře ukrytý trezor, kde si můžete schovat vše důležité – dokumenty, šperky, dražší elektroniku nebo peníze. 

 

5) Tudy cesta nevede

Nesmíte zapomínat, že pokud to nepůjde dveřmi, chytrý zloděj se podívá i po jiných cestách. Pokud nebydlíte ve 12. patře, logicky se první nabídnou okna. Je potřeba důkladně zabezpečit například i sklepní okénka, okénka na toaletách, zadní dveře apod. Je otázkou několika vteřin okno rozbít – pokud není zamřížované nebo na sobě alespoň nemá bezpečnostní fólii, která zabrání jeho vysypání. Zlodějům jsou schopná odolat i vrstvená bezpečnostní skla nebo skla s drátěným pletivem.

 

6) Jistota je jistota

V každém případě je dobré mít byt pojištěný, a to nejen v době odjezdu na dovolenou. Při uzavírání pojistky domácnosti si dejte pozor na výši pojistného plnění (hodnotu věci, na kterou se pojištění vztahuje) a rozhodně nenechávejte pojištění na poslední chvíli. Každá pojišťovna má totiž své požadavky. Většinou je vyžadována cylindrická vložka minimálně bezpečnostní třídy 3 a zvláštní požadavky bývají i na dveře, zárubně a kování. V případě, že je byt propojen s garáží, se tyto podmínky vztahují i na ni. Pokud nebude mít kvalitní dveře a zámek, nemusí vám být pojistka vůbec uznána.

 

7) Hoří, má panenko

Zloději rozhodně nejsou jediná pohroma, která může opuštěný byt nebo dům postihnout. Zůstane-li zapnutý některý spotřebič, může místo krádeže dojít k požáru. Vypnutí všech spotřebičů a vypojení ze zásuvek je samozřejmostí – a je-li to možné, doporučuje se vypnout pojistky, stejně tak jako odpojit televizi od antény.

 

8) Po nás potopa

Je-li to možné, doporučuje se před odjezdem vypínat přívod vody do bytu a rozšířit pojištění i na případné vytopení bytu. Občas se stane, že uděláte vše správně, ale prostě praskne potrubí nebo sousedce přeteče vana.

 

Pokud se budete držet tohoto seznamu, můžete si dovolenou užít s naprostým klidem a bez zbytečných stresů o vaši domácnost.

Autor: Markéta Vašatová | úterý 17.7.2018 11:59 | karma článku: 7,50 | přečteno: 317x
  • Další články autora

Markéta Vašatová

Jak jsou chráněny peníze v advokátní úschově?

Mnoho lidí ukládá peníze do advokátní úschovny s obavami, jelikož neví, jak jsou peníze vlastně chráněny a bojí se zeptat. Připravila jsem si proto krátký článek a video, kde se vše pokusím srozumitelně vysvětlit...

25.3.2019 v 14:20 | Karma: 5,07 | Přečteno: 305x | Diskuse| Ekonomika

Markéta Vašatová

Advokátní, notářská, bankovní nebo jaká vlastně úschova?

Rozhodla jsem se poskytnout Vám v rámci blogového článku základní informace a možných úschovách peněz, ze kterých si jako kupující či prodávající můžete vybrat.

11.3.2019 v 17:10 | Karma: 10,86 | Přečteno: 577x | Diskuse| Ekonomika

Markéta Vašatová

Práva a povinnosti sousedů

Dělá Vám soused ze života neustále peklo? Trhá Vám přes plot jablka ze stromů, nechce dětem vrátit míč, který mu zakopli na pozemek, anebo si vysadil naschvál k plotu břízy, přestože jste ho upozorňovali na vaši příšernou alergii?

25.2.2019 v 16:21 | Karma: 17,53 | Přečteno: 961x | Diskuse| Občanské aktivity

Markéta Vašatová

Nově vznikající VILA RESORT RODUNIČKA

Uzavřené resorty rodinných vil se v dnešní době těší stále větší oblibě. Lidé mají rádi pocit bezpečí a soukromí a tento typ bydlení jim ho dává. Na okraji Hradce Králové vzniká další takovýto projekt - VILA RESORT ROUDNIČKA.

20.2.2019 v 11:59 | Karma: 6,40 | Přečteno: 462x | Diskuse| Hradec Králové

Markéta Vašatová

Jak financovat koupi družstevního bytu

Pokud kupujeme družstevní byt, tak to znamená, že na nás je převeden družstevní podíl a s ním spojená členská práva a povinnosti. Nejste tedy vlastníky bytu, kteří jsou zapsaní do katastru nemovitostí.

6.11.2018 v 7:00 | Karma: 10,17 | Přečteno: 636x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 712x
Jsem realitní makléřka, která se rozhodla měnit realitní prostředí v Čechách. Ukazuji lidem, že i v dnešní době můžeme fungovat na bázi dohody a plně si důvěřovat. Při své práci si zachovávám především lidský rozměr a morální zásady. Mám po 10ti letech působení na trhu bohaté zkušenosti a svou důvěru mi svěřilo již mnoho klientů. Vzhledem k tomu, že se chci na trhu udržet a neustále se posouvat výš, dělám svou práci vždy poctivě, profesionálně a s rozmyslem.

 

https://www.reality-vasatova.cz/